Caterina Tiazzoldi’den Toolbox

Toolbox, Torino’da endüstriyel bir binada gerçekleştirilen profesyonel çalışma alanı projesi.

Projeönemli bir değişim geçirmekte olan şehrin ihtiyaçlarını karşılamaküzere tasarlanmış. Bir dizüstü bilgisayar ve Wi-Fi bağlantısı olan herhangi bir yerdençalışmanın mümkün olduğu bir zamanda, kişisel alanın ne için gerekli olduğu sorusu akla geliyor. Tasarımın bütünlüğünü korurkençoğul kullanıcıları birleştirecek bir mekan tasarlamak nasıl mümkün olur? Sosyalleşme ve mahremiyet, konsantrasyon ve rahatlama arasındaki denge nasıl korunur?

Fonksiyon açısından incelendiğinde proje, 44 ayrıçalışma biriminin diğer hizmet ve aktivitelerle birleştiği açık bir alandan oluşuyor. Amaç, modüler beton strüktürü değiştirmeden olduğu gibi kullanmak.

Binanın ana açıklığı, dolap ve ekipman deposu için ayrılan teknik mekanlar olarak kullanılan bir dizi“filter hacimler”le uzunlamasına bölünmüş. Bir tarafta ortakçalışma alanları, diğer tarafta ise koridorlar ve baskı odaları, buluşma mekanları, toplantı odaları, posta kutuları, bir teras ve bir mutfaktan oluşan ortak mekanları içeren fonksiyonel bir“kutu” var.

Proje tasarım süreci açısından incelendiğinde ise, amacınçoğul kullanıcılar ile tasarımın bütünlüğü arasında denge kurmak olduğu söylenebilir. Projenin konsepti Caterine Tiazzoldi tarafından Politecnico di Torino NSU Laboratuarı ve ColumbiaÜniversitesi’nde geliştirilen tümleşik Adapte Edilebilen Bileşen modeline dayanıyor.Çözümlerinçokluğu tek bir tasarım kuralı kullanımıyla sağlanıyor. Başta birebir aynı olan bir dizi hacim, kutunun içine atanan fonksiyona göre farklı malzemeler (mantar, boya, kauçuk) kullanılarak farklılaştırılıyor veözelleştiriliyor. Jenerik bir hacminözelleştirmesi ses, ısı ve görsel gereksinimlere göre gerçekleşiyor.

Amaç, farklı dünyalar ve kültürel referansların uyumlu bir birlikteliğini oluşturmak. Her bir birimde kullanılan değişim ve dönüşüm prensibi projenin diğer aşamalarında da, farklı renklerdeki doğal kauçuk toplantı salonu döşemeleri, küçük telefon kulübeleriyle yapılan alternatif ses yalıtım kaplamaları ve kutuların dış yüzeylerinde kullanılan farklı boyut, renk ve şeffaflık seviyelerine sahip baloncuklar ile uygulamaya geçirilmeye devam edilmiş.

Konsept, kullanıcıların farklı isteklerine cevap verebilecek şekilde sonsuz olasılık yaratan tek bir sistem geliştirerek, sonsuz varyasyona olanak veren az sayıda birim kullanımına dayanıyor.

Bu konsept tüm tasarım tercihlerini şekillendiriyor. Girişin duvarları tek bir kutunun 500 varyasyonuyla elde edilmiş. Tüm tasarım, bir dijital modelin sonsuz sayıda konfigürasyonunu oluşturan bir parametrik yazılım aracı ileüretilmiş. Benzer şekilde mevcut gridler, mekanların hava değişim ihtiyacına göre boşlukların boyut ve yerleşimlerini tekrar hesaplayan bir parametrik model aracılığıyla oluşturulmuş.

Aynı prensip mekanın sürdürülebilir esneklik odaklı yönetiminde de uygulanmış; esneklik fiziksel mekanın dönüşümüne değil farklı şekilde birleşen fonksiyonların (birlikteçalışma, toplantı salonları, mutfak, bahçe)çeşitli kullanımlarına dayalı. Neredeyse sonsuz sayıda senaryonun türetilmesinin mümkün olduğu bir esneklik. Merkezi kontrol sistemiyleçalışan aydınlatma, erişim, yazıcı ve telefonların otomasyonu, tüm kullanıcıların kendi ihtiyaçları doğrultusunda bir profil oluşturmalarına izin veriyor. Bu anlamda mekanın yönetimi, kullanıcı profillerine göre bazı hizmetlerin kullanımına izin veren veya kısıtlayan bir otomasyon sistemine bağlı. Otomasyon sistemi bu şekilde mekanların kullanım şekillerinden ortayaçıkan anlaşmazlıklarınönüne geçiyor. Otomasyon bir sosyalleşme aracı haline geliyor ve kullanıcılar arasındaki iletişim güçleniyor.

Kendine hasözellikleri sayesinde Toolbox, gücünü karmaşıklıktan,çeşitlilikten veçağdaş şehrin değişebilirliğinden alan kentsel bir konsept.

* Görseller Caterina Tiazzoldi’nin izniyle yayınlanmaktadır.

||||| 0 ! |||||

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


*