Element Mimarlık’dan Öğretmen evi toplantı binası

Element Arkitekter firması, projeleri ile daha kuvvetli bağlar kurabilmek adına onlara lakaplar takar. Bu binaya da Smykkeskrinet(Mücevher kutusu) adını vermişler. Bu lakap, hem binanın cephesine ve şekline ithafen, hem de bağlı oldukları projenin kalbi niteliğinde olduğu için verilmiş.

Element Arkitekter, 2004’de Norveç Eğitim Birliği’nin açtığı mimarlık yarışmasını kazandı. Firmadan istenen, binanın olabildiğince büyük bir konferans salonuna sahip olmasıydı.

Smykkeskrinet, önceden inşa edilmiş olan yapılara ek bir bina olarak inşa edildi.
Binanın dikkat çekici dış yapısını sanatçı Jorunn Sannes tasarladı. Yüzey, Norveç Eğitim Birliği’nin eğitime verdiği önemi vurgulayacak şekilde düzenlenmiş.

İki cam arasına basılmış olan grafik işlerden oluşan cephe, aynı zamanda bir güneş korumalığı görevi de görüyor.

Smykkeskrinet, geleceğe yönelik enerji tasarruflu yapısıyla, metrekare başına yılda sadece 80KW’lık bir harcama yapıyor. Güneybatı ve kuzeydoğu cephelerine vuran güneşin ısısı, özel termal beton yapıda, kışın yıl boyunca kullanılmak üzere muhafaza ediliyor. Yazın ise soğuk suyun bina boyunca dolaştırılarak içinin serinletildiği bir sistem tasarlanmış.

Kullanılan LED ışıklandırmalar sayesinde de elektrik sarfiyatı oldukça düşük düzeylerde tutuluyor.
Bu özellikleriyle Smykkeskrinet yalnızca bir sıfır emisyon bina olmakla kalmayıp, zamanla enerjiyi artıya da çıkartabilen, özel bir bina.

Fotoğraflar: Element Arkitekter AS

||||| 0 ! |||||

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


*