aol-villa-k-thuringen-8

A House From Glass, Steel and Concrete

Villa K, located in Thüringen, is the first German project for Paul de Ruiter Architects. The realization of a sustainable villa, discrete and integrated in the natural environment, was the wish of the client. The result is a straightforward, but innovative residence built from only glass, steel and concrete.

iittala-leimu-lamp

iittala Leimu Lamp

Glass is sensitive and fragile; concrete is powerful. These materails have been used in architecture for many years. But in recent years, they are able to be seen in decoration and design objects. Here is an example; Leimu Lamp which perfectly combines sensitive glass and powerful concrete.

The sustainable house is oriented towards the south, this is where the living- and bedrooms are situated. A glass façade, stretching from roof to floor, demarcates the living areas. The glass façade, without disruptions such as windows or outdoor sun blinds, reflects nothing but the air and offers amazing views over the valley. Around the living area a U-shaped terrace is situated. The middle of the terrace is crossed by a partly indoor patio and a pool that seems to float above the hill. Through the addition of a lifting platform across the pool, the terrace visually appears to continue. This platform can be pulled up when deciding to go for a swim. Around the terrace a garden is arranged with vegetable crops and fruit trees, through which the owner is able to harvest his own yield on this special location up in the mountains.

aol-villa-k-thuringen-6

A climatologically interesting and sustainable situation is created  through the orientation towards the south and by placing a large part of the house into the mountain slope. The south side receives large amounts of sunlight and warmth, while the ‘subterranean’ part  of the house contains cold air. A heat exchanger implemented in the villa collects this warm and cold air and transports it to the heat pump. The heat pump stores cold air to cool in the summer and saves warm air to heat the house during winter times. This system is connected to a cooling ceiling and underfloor heating, which guarantees a comfortable living climate every day of the year. A delicate and completely computerized computer system steers these stainable heating and cooling systems.

aol-villa-k-thuringen

aol-villa-k-thuringen-5

Project Details
Client: Private
Location:
Thuringia, Germany
Gross floor area: 248 m²
Volume: 867 m³
Programme: Energy efficient villa, with garage moved into the mountain scenery
Start design: July 2010
Completion: July 2014
Project architect: Paul de Ruiter
Project team: Willem Jan Landman
 Advice construction: Van Rossum

aol-villa-k-thuringen-9 aol-villa-k-thuringen-4 aol-villa-k-thuringen-3 aol-villa-k-thuringen-2 aol-villa-k-thuringen-1 aol-villa-k-thuringen-7

Images: Paul de Ruiter Architects

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email
  • RSS
  • FriendFeed
  • Pinterest
||||| 0 ! |||||

MAY BE INTERESTED!

  • House, Villa, Palace, Dream?
    House, Villa, Palace, Dream?A unique villa in Netherlands: Villa Kogelhof. A magnificent building designed by providing energy efficiency during whole seasons in the year Paul de Ruiter Architects. Half of the house is above ...
  • Villa Geldrop
    Villa GeldropGeldrop The Netherlands March 2011 - Hofman Dujardin Architects designed a large villa set in the Dutch countryside. It is no ordinary house, however. What appears at first sight to be a simple blo...
  • An Inspirational Project by Moloney Architects
    An Inspirational Project by Moloney ArchitectsInvermay House by Moloney Architects contains an inspiration design detail(*) besides reflecting innovational and functional approaches. The brief for this family home on a large sloping site ne...
  • Curtain Window
    Curtain WindowCurtain Window is a façade renovation of an historic building in Downtown Los Angeles. The original building, constructed in 1906, was designed in the Chicago School Beaux-Arts style, although this...
  • Cinema Center in Busan
    Cinema Center in BusanThe Cinema Center in Busan, South Korea, designed by Wolf D. Prix/COOP HIMMELB(L)AU, the new home of the Busan Film Festival (BIFF), was inaugurated with a grand opening on 29 September 2011 in the...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>