An Eco-friendly Waste treament Facility in Barcelona

Project Name: The Waste Treatment Facility (CTRV, in Spanish)
Location:Barcelona, Spain
Authors:Enric Batlle, Joan RoigBATTLE l ROIG architects
Collaborators:Xavier Ramoneda, architect, Mario Suñer, architect, IDEMA, engineering
Project date:2008
Work date:2010
Area:45.000m2
Developer:Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Occidental
Builder:UTE CTR-VALLEYS (HERA, FCC and Urbaser)
Budget:74.000.000€

The Waste Treatment Facility (CTRV, in Spanish) is located on a hillside overlooking the Coll Cardús massif in the municipality of Vacarisses, in the district of the Vallès Occidental.

The activity of the landfill site has led to unfriendly topographical alterations and modifications in the natural environment. For this reason, they decided to establish the facilities in those areas where the activity of the landfill had already damaged the natural environment.

Despite the size of the plant facilities, it is intended to achieve the highest landscape integration with the environment. In order to achieve this goal, they pursue a high topographical adaptation, where the impact from roofs and facades is minimized by the subsequent landscape restoration.

The building uses the water and energy generated by the Plant itself. The water comes mostly from the collection of rainwater and the energy needed is obtained from the biogas generated by the waste materials found at the neighboring Coll Cardús landfill site.

Barselonada-cevre-Dostu-cop-Aritma-Tesisi-10

The project involves the construction of two large treatment areas under a large roof. These areas, separated by a driveway, are different in height and they sit at different levels. That is the reason why the roof changes its geometry according to the programs and dimensions of each precinct.

The roof will cover a variety of requirements: forced air vents, skylights, etc., and they will blend together by the use of a graphic structure that may be transformed into a landscape roof.The different circles contain earth, gravel, and native groundcovers and shrubs. Over time, they will balance the impact of the facility without resorting to camouflage or mimicry.

Photography:Francisco Urrutia

||||| 0 ! |||||

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*