Hind House by John Pardey Architects

I always wondered how it would be like to live in a house in magical Venice and when I look at the images of the Hind House, designed byJohn Pardey Architects I see how nature does wonders for this building. The hind house has a modern and magical look! It looks like the Farnsworth house, the most significant work of Mies Van Der Rohe. Because of the periodical flooding the house becomes an island. The house is located on the banks of the river Loddon, near Wargrave, England and it won an award for architectural excellence in the 2009 RIBA Awards from the Royal Instute of British Architects by the way.

John-Pardey-Architectsten-Hind-House-11

Here is the description from the architects;

“The house is segregated into three distinct zones; an open living space; a guest room/ gym area; and a bedroom area. The concept is based on these three elements to create wings that adopt a pinwheel form. The whole ensemble is raised up on columns to deal with the fact that the river is subject to seasonal flooding to a depth of just over one meter. The house occupies roughly the same position as the existing, and is set parallel to the river but as the plot twists towards the lane, arrival is angled around an entrance court. The house is segregated into three distinct zones; an open living space; a guest room/ gym area; and a bedroom area. The concept is based on these three elements to create wings that adopt a pinwheel form. The whole ensemble is raised up on columns to deal with the fact that the river is subject to seasonal flooding to a depth of just over one meter. The house occupies roughly the same position as the existing, and is set parallel to the river but as the plot twists towards the lane, arrival is angled around an entrance court. A dark, zinc-clad wing is pushed forward to receive an entrance staircase that slices up into an open timber lined hood, with a glazed room to the side containing a guest suite and gym. The stair arrives onto a balcony and entrance– a central hall space– this is the day room, dedicated to outdoor living that leads out onto a large deck. Following the zig-zag of the pinwheel, a staircase then leads down to a garden deck, with boardwalk that arrives at a landing stage on the river’s edge. The house is steel framed, with timber stud infill; cedar and zinc-clad, with aluminium framed windows and single-ply roofing.”

Visit the image galery and see how you are going to feel about it…

||||| 0 ! |||||

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*