House Lam by Nico van der Meulen Architects

Johannesburg-based studio Nico van der Meulen Architects have designed a remodel of a 1950′s house in Bedfordview, a suburb of Johannesburg, South Africa.

The client demanded from architects re-design their home from the 1950’s, transform it to a more contemporary and updated residence.

Inspired by the rocky terrain of the environment, Werner van der Meulen has created a massive rock clad wall which bisects the building on a north-south axis, then transforms into a huge red-painted beam which helps to support the lanai roof.

He also have designed an infinity edge pool and a new 6×13 meter lanai with spectacular views to the north and west over the steep fall, which is placed on a single 3m diameter column, cantilevering nearly six metres.

Original house’s footprint was extended to gain extra spaces for garage, a new first floor with three suites, a pyjama lounge and a kid’s study room.

The ground floor was turned into an open plan social area to house living-dining-kitchen and ancillary spaces.

Frameless stacking doors create a seamless indoor/outdoor sensation, while the original cellar was retained as a wine cellar and a home theatre with views into the pool.

||||| 0 ! |||||

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*