Norwegian Wild Reindeer Centre Pavilion by SNØHETTA

Project Name:VERRFJELLHYTTA– Norwegian Wild Reindeer Centre Pavilion
Location: Hjerkinn in Dovre, Norway
Architect:Snøhetta

AOL_01-credit-Klaas-Van-Ommeren

VERRFJELLHYTTA– Norwegian Wild Reindeer Centre Pavilion

 by appointment of the Norwegian Wild Reindeer Foundation Snøhetta has designed an observation and information pavilion at Hjerkinn in Dovre, Norway. The spectacular site is located on the outskirts of Dovrefjell National Park at around 1250 meters above sea level, overlooking the Snøhetta mountain massif.

AOL_03-credit-Jan-Olav-Storli

The main purpose of the 75m2 building is to provide shelter for school groups and visitors as mountain guides lecture about the unique wildlife and history of the Dovre Mountain plateau.

Dovrefjell is home to wild reindeer herds, musk oxen, arctic foxes and a variety of endemic botanical species. A long history filled with travellers, hunting traditions, mining and military activities have left their mark on this land. Today, modern tourism and recreation continue to shape the cultural landscape of this place.

AOL_04-credit-Klaas-Van-Ommeren

Dovrefjell also holds significant importance in the consciousness of Norway. National legends, myths, poetry, music, and pilgrimages celebrate the mystic, eternal, and grounded qualities of this robust place. The founding fathers of the Norwegian constitution are“agreed and faithful, until the fall of Dovre!”

Natural, cultural and mythical landscapes form the basis of the architectural idea. The building design is based on a contrast between a rigid outer shell and a soft organic-shaped inner core.

AOL_05-credit-Klaas-Van-Ommeren

A wooden core is placed within a rectangular frame of raw steel and glass. The core is shaped like rock or ice is eroded by natural forces like wind and running water. Its shape creates a protected and warm gathering place, while still preserving visitor’s access to spectacular views.

u_620_474bd99d-8f3c-4896-98e7-f65c135c4cd3

Considerable emphasis is put on the quality and durability of materials so that the building can withstand the harsh climate. The shelter’s simple form and use of natural building materials reference local building traditions. And at the same time, new technologies will be utilized to bring modern efficiency to the fabrication process. The wood core will be manufactured using a large scale robot-controlled milling machine based on digital 3D models.

Tverrfjellhytta is a robust building that refines local building traditions, provides a protected gathering place for the visitors and enriches the unique landscape of Dovrefjell.

||||| 0 ! |||||

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*