PCC Newberg Center Hennebery Eddy Architects

Hennebery Eddy Architects have designed a new educational facility for Portland Community College (PCC), Oregon’s largest institution of higher learning.

As the building welcomes students and visitors, the large, south-facing roof cantilevers to the front door to the campus and creates a sheltered entry.

The Portland Community College Newberg Center has been designed to be the first Net-Zero (defined as generating as much energy as it consumes over the course of a year) higher education building in Oregon and the second in the United States.

The building was designed to reduce overall energy consumption by %80 compared to a standard higher education academic building.

Skylights in the classrooms and administrative area are integrated into a sloped ceiling system to reduce the building’s energy use by over %15.

Tall glass walls allow daylight deep into the building in common areas.

Fans in the classrooms, offices and in common areas help keep the building comfortable on hot days by making the building feel 3 degrees cooler through air movement.

During the warmer months of the year, the exposed concrete walls and floor act as thermal mass, absorbing heat from the surrounding air during the day to keep the indoor temperature cool.

Heat is provided through a radiant slab system – plastic tubing embedded in the concrete floor. Warm water circulating through the tubes warms the concrete floor to provide a consistent even indoor temperature.

To be truly “Net-Zero” the building systems and equipment were selected to use only electricity for power – no natural gas.

Photography by Steven Miller and Nic Lehoux.

||||| 0 ! |||||

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*