Southend Pier Cultural Centre by White Arkitekter

‘Southend Pier Cultural Centre’ is designed and built by the London office of Swedish practice White Arkitekter is now complete in London.

The structural elements have borrowed their shape from the waves of the sea and the design have been arranged to give the best possible shelter and view.

There is a sheltered cafe-terrace at the entrance, which is oriented to overlook the sea. Following the slope, the angled exterior walls are sheathed with GRP cladding, offering a translucent sheen which changes from white to a greenish grey during the shifting daylight.

The building is equipped with natural materials (timber, Cor-Ten steel and glass) that will withstand the tough climate, removing any need for maintenance. All buildings are being made energy efficient with renewable energy, wind power, heating from the sea water – all to guarantee a carbon-neutral environment.
The cultural centre also serves the shoreline as a tourist information center.

The building was constructed within the docks, then transported and installed as one unit by crane.

Photography by Luke Hayes

||||| 0 ! |||||

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*