Squish Studio by Saunders Architecture

Architect Todd Saunders of Norwegian firm Saunders Architecture have designed the Squish Studio on Fogo Island, Newfoundland, Canada.

The Squish Studio’s white angular form, sited on a rocky strip of coastline offers sharp contrast to the traditional vernacular architecture of the nearby picturesque community of Tilting.

The compact, trapezium shaped plan of the studio is augmented by the extension of the east and west exterior walls to create a sheltered, triangulated south entry deck and a north terrace that overlooks the ocean.

The vertical white planks that line the interior walls are interrupted by a playful series of narrow windows integrated with an expanse of built in cabinetry.

The Squish Studio is equipped with a compost toilet, a small kitchenette and wood-burning stove. Power is supplied by stand- alone solar panels, mounted on an adjacent hilltop. Both the interior and exterior of the studio, including the roof, is clad with spruce planks that are painted white.

At night, the studio, illuminated by the soft glow of its solar-powered lighting, appears as a lantern or a lighthouse placed strategically on a rocky cliff to over- look the North Atlantic.

||||| 0 ! |||||

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*