The Cube Milan by Park Associati

Title:EngiThe Cube by Electrolux
Client:Electrolux Home Appliances Emea N.V
Period:19 Dec 2011 – 26 Apr 2012
Address:Milano, via Foscolo n.1 (Piazza Duomo)
Architecture and Interior Design:Park Associati, Milano– Filippo Pagliani, Michele Rossi
Design team: Lorenzo Merloni (project leader) Alessandro Rossi Alexia Caccavella Alice Cuteri Fabio Calciati_Rendering
Event concept and project management: Absolute Blue, Bruxelles
Graphic consulting and texture Design: Studio FM, Milano Cristiano Bottino, Barbara Forni, Sergio Menichelli con Libero Corti
General Contractor: ZH, Campo Tures, (BZ)
General Coordination and Structural Engineering: General Planning, Milano Ing. Giovanni Bonini, project direction Francesco Prennushi, site supervision
Contractor: Nüssli AG, Hüttwilen, CH Frieder Braun Maurizio Ledda Maik Rauch
Mechanical and Electrical Engineering: Greenville, Milano Ing. Fabrizio Onofri
Floor coverings: FMG SpA, Fiorano Modenese, (MO) Greenwood srl, Salzano (VE)
External Lighting: I Guzzini, Milano
Interior Lighting: Zumtobel SpA, Milano
Appliances: Electrolux Home Appliance Electrolux Professional Appliance Stoccolma www.electrolux.com
Hood: Max Fire SpA, Villotta di Chions (PN)
Furniture: Driade SpA, Milano
Carpets: Kasthall Italy, Milano

THE CUBE IS IN MILANO

Park-Associatiden-Kup-Milano-9

Milano is the second stop on the European tour of THE CUBE, a nomadic, stateless and cosmopolitan piece of architecture, a pavillion designed to host a small, temporary restaurant. Originating from Electrolux’s concept of an itinerant restaurant, THE CUBE has been conceived and organized by the Belgian event agency Absolute Blue; the design of the pavilion, as well as the interior design, was developed by the Italian firm Park Associati, Milano; Logo and Texture Design by Studio FM Milano.

THE CUBE debuted in Brussels on the arc of the Parc du Cinquantenaire in April 2011 where it remained until July. From December 19 – April 26, 2012. THE CUBE will be in Milano and will house some of the best Italian star chefs who will perform live for their guests, offering special menus prepared in the kitchen of the restaurant.

The dining pavilion seats 18 people for lunch or dinner and offers a superlative view of Piazza del Duomo, just a few meters away from the Cathedral’s spires, facing Palazzo Reale and the Arengario, the area hosting the new Museo del Novecento.

Reservations are now available online atwww.electrolux.it

Park-Associatiden-Kup-Milano-10

The interior of the THE CUBE has been designed to accommodate various configurations; the pavilion consists of a large open space with a visible kitchen and a single large table that can disappear by raising it to the ceiling, allowing space for a lounge area after dinner. The total floor area of 140 sqm is divided between the open space and a 50 sqm terrace. The employed materials are highly innovative in terms of technology, eco-sustainability and energy saving, as well as constantly reusable.

Michele de Lucchi comments on the project:“ It is one of those projects that open things up: in fact too often solutions resolve but do not leave space for the imagination, for innovation, for evolution. This‘CUBE’ that is not actually a cube, has a great proactive force and immediately presents itself for what it is: defying the paralysis of thinking and the imagination.”
Photos:

Andrea Martiradonnawww.andreamartiradonna.it
Carol Kohenwww.koca.eu

Article Source:e-architect

||||| 0 ! |||||

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*