The DPR House by MCK Architects, Sydney, Australia

DPR is a 650 square new family home completed by MCK in 2009. The building uses extraordinary spaces to produce a dynamic sculptural impact…

In the project, Marsh Cashman Koolloos fuses the formal possibilities of digital design with a rich, layered approach to residential design. Most architects are making use of 3D design software. For most of the architects, such software has become essential. Israeli designer Ron Arad (himself a proponent of the digital aesthetic) remarkes that technology should be like the telephone– invisible when at its most useful. With its oblique angles, slanted glazing and cantilevered concrete, this house is not merely the consequence of software aided thinking; it simultaneously expresses the burgeoning aesthetic of digital architecture.

DPR-Evi-MCK-Mimarlik-Sidney-Avustralya-1

The public face of the DPR House looks like something out of the Louis Kahn playbook…

DPR-Evi-MCK-Mimarlik-Sidney-Avustralya-7

The other facade looks entirely different…

Despite too many different materials used in the façade, it is still a feast to the eye…

DPR-Evi-MCK-Mimarlik-Sidney-Avustralya-13

I first saw the images of the project at Contemporist and the elevations of the house seemed quite confusing to me as it belonged to different projects. Then, searching some information about the project, I stumbled across an article at Australian Design e-magazine which explaines the project quite well;

“Facing on to leafy Darling Point Road, the public face of the DPR House looks like something out of the Louis Kahn playbook. The street level façade is a massive masonry plinth relieved only by some hit-and-miss brickwork. Above are two roofs: one squat, cubic and slate-clad; the other craggy, shingled and with a solitary window like a wary witch’s eye. It is, quite frankly, a cracking elevation. Architect Mark Cashman tells me that the scale of the façade is similar to what was there before,“a single storey, liver brick, bad Californian bungalow,” which the clients couldn’t see any reason to retain. In deference to the neighbourhood, the new dwelling approximates the proportions of the old, with its upper storey disguised as a roof. Yet, while its appearance is understated, the house relates to the pavement like a fortress keep. During construction, one witty neighbour would halt his regular morning stroll to address the architects:“How’s the bunker going?” he’d ask, and later,“How’s the substation going?””

||||| 0 ! |||||

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*