Villa 4.0 by Dick van Gameren Architects

Architecture practice Dick van Gameren Architects designed the Villa 4.0 in Het Gooi, The Netherlands.

A simple bungalow dating from 1967 on a hexagonal ground plan had been radically altered and modificated through the years.

The house got bigger through the passing years, but it has lost most of the direct contact with the beautiful surroundings and become increasingly inward-looking. So the aim of the most recent intervention was to create a house that is much more sustainable and able to reinstate the lost relationship between it and the landscape.

Exterior walls and roofs were modernized, insulated and all windows have replaced with larger areas of glazing. The walls in the central section of the house were removed to create a new living hall looking out onto the surroundings on four sides. Also an all-glass pavilion attached to the living hall to strenghten the physical bond between house and landscape.

Villa 4.0 has won the ‘Building of the year 2012’ award, a competition organized by the Royal Instutute of Dutch Architects.

||||| 0 ! |||||

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*