Microsoft Viyana Genel Merkezi

Mimari: INNOCAD Architektur ZT GmbH
Konum: Viyana, Avusturya.
Fotoğraflar: Paul OttChristian Dusek

Graz şehri çıkışlı KOOP ve INNOCAD ortak girişimi Microsoft’un Viyana’da bulunan genel merkezi 2010 yılı Mimarlık yarışmasının kazananları olarak ortaya çıkmıştır.

Microsoft’un İş Yeri Avantajı Konsepti (WPA) temelinde, proje ekibi sonraki projenin gerçekleştirilmesi aşamasında Microsoft proje ekibi ile yakın işbirliği içinde çalışmayı başarmış, mimarların ekibi inşaat danışmanları ve proje yöneticisi olarak yeni Microsoft çalışma ortamının genel tasarım sorumluluğunu üstlenmiştir. Bu, proje takviminin toplam 14 ay gibi kısa süreli olmasını sağlamıştır.

Şirket çalışanları için, fiziksel, sosyal ve sanal çalışma ortamlarında ideal bir ekip ruhu oluşturmak için, Microsoft’un son yıllarda bu konuda çeşitli çalışmalar yürüttüğü bilinmektedir. İş Yeri Avantajı Konsepti sonucu olarak; Resident (sabit iş istasyonu, her zaman ofiste) sistemi yerine, Nomad (neredeyse hiç ofiste değilmiş gibi) projesi ile beş kategori bazında her şube çalışanı yapısını analiz ederek bu bilgiler ışığında özel olarak uyarlanmış iç mimari programı oluşturulmuştur.

Tamamı yenilenen 4,500 metrekarelik Viyana’daki genel merkez bu konsepti kalbine alıp onu bir adım ileri götürmüştür: “kapalı sistem” çalışanların zeminleri kırılmış ve şeffaf bir cam yerleştirilerek düzenlenmiştir.

%10 daha fazla çalışan memnuniyeti, verimlilik ve etkinlik içinde ortalama %12 artış, geliştirilmiş CO2 ayak izleri ve daha bir çok benzer faydalar beklenmekte ve hatta ölçülebilmektedir.

Mimari bir “hayat çizgisi”nin geçtiği tüm binada, erişilebilir, çok fonksiyonlu mobilyalar, tüm katlar etrafında mekansal bir destek sağlar ve çeşitli fonksiyonel ayarları ile çalışma alanını kolaylaştırır. Mümkün olan en büyük esneklik de kapalı toplantı odalarında verilir: Her çalışanın kendi ideal ortamını onların ihtiyaçlarına ve ruh haline göre seçebilirsiniz.

Koridor ve holler gibi tüm yüksek trafik alanları, kasıtlı olarak, dinamik olacak şekilde tasarlanmıştır. Çizgili vinil zemin ve ikinci kattan birinci kata hızlı erişim sağlayan bir kaydırak da bulunmaktadır.

Tüm katlara eşlik eden yeşil duvarlar, alanların iklimine hem atmosferik hem de pozitif etkide bulunmaktadır. Aydınlatma konsepti mümkün olduğunca az ışık kaynağı ile çalışmaktadır. “Hayat çizgisi” içinde, doğrusal hafif elementler şeklinde yer alan nötr ve düzgün aydınlatma da alçak bir atmosfer oluşturmaktadır.

||||| 0 ! |||||

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


*