Salto Architects’ten Saman Balyalarından Bir Tiyatro: NO99 Straw Theatre

NO99 Straw Theatre, bir taraftan tamamen fonksiyonel bir konteyner iken bir taraftan da bir sanat enstalasyonu. Tiyatro, Talinn’in Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında organize edilen, NO99 tiyatrosunun 2011′in Mayıs ayından Ekim ayına kadar süreceközel yaz programına ev sahipliği yapmak amacıyla inşa edildi. Yılın yalnızca yarısında işleyecek olan geçici bina bu nedenle spesifik bir amaç, program ve mekan için tasarlandı.

Straw Theatre Estonya’nın başkenti olan Talinn şehrinin merkezinde, şehrin en iyi korunmuş barok kale yapılarından biri olan eski Skoone kale burçlarınınüzerine inşa edildi. 20. yüzyılın başlarında kale burçları kamuya açık bahçeler olarak değerlendiriliyordu. Sovyet döneminde ise Sovyet donanmasının kullandığı ve bu nedenle halk kullanımının bir nevi kısıtlandırılmış olduğu, içinde ahşap bir yaz tiyatrosu ve tepede bir parkı olan bir rekreasyon alanıydı. Yaz tiyatrosunun yakılması ve Sovyet birliklerinin gitmesinden sonra kalenin etekleri son 20 yıldır şehir merkezinde bulunmasına rağmen atıl vaziyette bekleyen, kullanıma kapalı ve ihmal edilmiş, gayri menkul anlaşmazlıkları yaşanan, başarısızlığa uğramış pekçok büyükölçekli geliştirme planına maruz kalmış bir bölge haline geldi. Böyle bir bağlamda Straw Theatre, bölgeyi tanımak ve kısa süreli de olsa yeniden işlevlendirmek, potansiyelini test ederek yeniden kullanıma açmak ve tüm bunları arazide bulunan bütün tarihsel katmanlara saygı göstererek yapmak için bir adım olarak düşünülebilir.

Tiyatronun ana dikdörtgen hacmi, tam olarak donanmanın yanan yaz tiyatrosunun bulunduğu yerde. Aşağı doğru inen merdivenli yapı ise tiyatroya giriş olarak kullanılıyor. Bina devasa bir satranç tahtası, masa tenisi, salıncaklar, bir fırın gibi kullanımı tamamenücretsiz olan açık hava aktiviteleri ileçevrili.

Binanın dramatik görünüşü araziye yerleşiminin hikayesi ile siyah, tamamen sağır olan ana hacmin, eklemli, alçalan“kuyruk” ile yarattığı kontrasttan kaynaklanıyor. Ve tabi ki kimse malzemenin etkisinden kaçamıyor– yalnızca sprey boya ile siyaha boyanmış, herhangi bir malzeme ileörtülmemiş saman balyaları. Straw Theatre, samanın geniş kamusal bir binada kullanıldığı ve rafine bir mimari forma uydurulduğu eşsiz birörnek. Strüktürel güçlendirme amacıyla samandan yapılan duvarlar makas kirişlerle desteklenmiş, ki bu da dahaönce kullanılmamış bir yapım yöntemi. Bina geçici olduğu için normal bir saman yapının yalıtılması gerektiği şekilde yalıtılmamış ve ham malzeme, insanların hissedebilmesi ve deneyimleyebilmesi, ve bu sürdürülebilir malzemenin sembolik yaşam döngüsü seviyesini vurgulamak için açıkta bırakılmış.

Salto-Architects-Saman-Balyalarindan-Bir-Tiyatro-13
Arazi planı

plaan.dgn
Plan

plaan.dgn
Kesit

plaan.dgn
Cephe (kuzey batı)

plaan.dgn
Cephe (güney doğu)

* Fotoğraflar: Martin Siplane, Paul Aguraiuja, Karli Luik. Salto Architects izniyle yayınlanmaktadır.

Mark Depreeuw’un tasarladığı Saman Balyasından Okul hakkında yazdığımız yazıyı görmek için tıklayın!

||||| 0 ! |||||

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


*