A Transformation Story; Red Shelves and Stedelijik Museum

In 2006, the museum went through a renovation which relocated the main entrance in the basement, the stair leading to the reception area proved difficult to find. The centrepiece of the museum, the neoclassical Giudici chapel lay neglected and lacked good acoustic quality.

The MVRDV design unites all the demanded programme in a series of large book shelves, they contain the reception desk, wardrobe, the museum store, the cafe counter and various presentation spaces for art and products for sale. The chapel was built in 1787 by Jan Giudici as spiritual centre for a guesthouse for the poor elderly and sick with a sober, greyish interior. The bright red colour was chosen to act as a warm element, making a clear juxtaposition between the old and new and to pay respect to the former sacral function of the space.

aol-mvrdv-stedeljik-museum-entrance (11)

With one clear and monumental gesture, the shelf combined many functions whilst at the same time keeping the space as open and usable as possible. The design is respectful towards the impressive and grandiose yet at the same time austere chapel, whilst adding qualities the space lacked, providing new functions.

As the chapel is a listed monument the transformation could not change the existing structure, the shelf is constructed in MDF and respectfully meanders around the historical elements such as windows, columns and the organ – framing them at the same time. The small distance between the shelf and the elements also mediates between the perfectly level new addition and the oblique historical structure. Perforations in the backs of the shelves avoid problems with humidity. The higher shelves play an acoustic role whilst others highlight products by using built in LED armatures.
Due to its light construction the shelf can be removed at any time without leaving a trace in the monument.

Location : Schiedam, Netherlands
Year : 2013 -2014
Client : Stedelijk Museum Schiedam
Program : 500m2 transformation and relocation of entrance: cafe, wardrobe, museum shop and event space
Design team: Winy Maas, Jacob van Rijs and Nathalie de Vries with Fokke Moerel, Arjen Ketting, Taylor Cornelson and Zeying Song
Lighting : Viabizzuno
Structure: ABT
Shelf construction : Coors Interieurbouw
Photography: Daria Scagliola, Stijn Brakee

aol-mvrdv-stedeljik-museum-entrance (10) aol-mvrdv-stedeljik-museum-entrance (9) aol-mvrdv-stedeljik-museum-entrance (8) aol-mvrdv-stedeljik-museum-entrance (7) aol-mvrdv-stedeljik-museum-entrance (6) aol-mvrdv-stedeljik-museum-entrance (5) aol-mvrdv-stedeljik-museum-entrance (4) aol-mvrdv-stedeljik-museum-entrance (3) aol-mvrdv-stedeljik-museum-entrance (2)

||||| 0 ! |||||

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*