Husarö House by Tham Videgård Arkitekter

The location is the outer Stockholm archipelago. Tall pines give the forested site an untouched character. The house is placed in a clearing with a high position in the landscape, on a plateau facing the sea in the North: “Husarö House” by . Tham Videgård Arkitekter’.

aol-husarö-house-tham-videgard-arkitekter (3)

The light conditions, the sea view and the flat and smooth bedrock were some of the qualities that constituted the starting point for the house. A relatively low budget also influenced the design, resulting in the idea to use tectonic rationality to support a specific spatial structure.

aol-husarö-house-tham-videgard-arkitekter (5)

The house, a pitched roof volume intwo levels, is divided into an open social area at ground floor and a more private upper level, with bedrooms and a playroom. Within the square plan, a freestanding box holding kitchen, bathroom and the stair, organizes the ground floor into a sequence of interconnected spaces.

Large sliding windows open up to the views in all directions and allow the sunlight to fill the interior. On the upper level a skylight that runs along the ridge of the roof underscores the verticality of space and subtly enhances the experience of seclusion.

aol-husarö-house-tham-videgard-arkitekter (6) aol-husarö-house-tham-videgard-arkitekter (4) aol-husarö-house-tham-videgard-arkitekter (2)

||||| 0 ! |||||

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*